zaterdag 9 april 2011

Bescherm jezelf tegen de zon! (en dagcremes met spf)


Nu het steeds lekkerder weer wordt en het zonnetje al flink begint te schijnen zal het toch ook tijd worden om jezelf te gaan beschermen tegen de zon!


UV-straling bestaat uit drie verschillenden soorten straling:
UV-A, dringt vrij makkelijk door tot het aardoppervlak en kan in hoge dosis zonnebrand en/of huidkanker veroorzaken. Het is van de drie soorten wel de minst schadelijke.
UV-B, wordt voor een groot deel door de dampkring tegengehouden, maar kan bij een heldere hemel toch voor een groot deel de aarde bereiken. UV-B is de grootste veroorzaker van zonnebrand en/of huidkanker.
UV-C, wordt door de dampkring tegengehouden en bereikt het aardoppervlak niet.


Goede kanten UV-straling:
UV-straling is onder andere een belangrijke factor voor het aanmaken van vitamine D in het menselijk lichaam en heeft daarnaast een ontstekingsremmende werking bij een normale dosering.

Slechte kanten UV-straling:

UV-straling kan het DNA in de cellen van de huid veranderen. DNA is een van de belangrijkste structuren en bij schade kan de cel niet meer goed functioneren. Bij grote schade aan het DNA kan de cel zelf sterven. Ook kan een beschadiging aan het DNA een ongeremde deling tot gevolg hebben; huidkanker.
UV-straling breekt elastine af. Elastine zorgt ervoor dat de huid soepel en veerkrachtig blijft. De huid maakt steeds nieuwe elastine aan, maar de aanmaak neemt af bij het ouder worden: rimpels.
Ook kan UV-straling zorgen voor pigmentvlekjes.



Welke beschermingsfactor:
Op elk flesje zonnebrand staat een beschermingsfactor vermeldt. Deze wordt Sun Protection Factor of SPF genoemd. Een zonbeschermingsfactor meet hoe lang een zonnecreme de huid beschermt tegen UV-stralen vooraleer de huid verbrandt, in vergelijking met de duur vooraleer je verbrandt zonder zonne-crème te gebruiken. Klinkt ingewikkeld, maar is het niet! Een voorbeeld: als je zonder zonnebrand na 10 minuten verbrandt, dan zal je met een zonnecreme met beschermingsfactor 15 theoretisch 15 keer langer in de zon mogen liggen voordat je verbrandt. Dit maakt: 15 (beschermingsfactor) x 10 minuten (verbrandingstijd zonder zonnebrand) = 150 minuten voordat je met zonnebrand zal verbranden.

Een beschermingsfactor (SPF) van 15 blokkeert 93% van de UV-B stralen. Een beschermingsfactor van 30 of hoger blokkeert 97% van de UV-B stralen

Het is dus níet zo dat je met factor 50 echt beter beschermt bent tegen de zon dan met factor 10. Wel ben je langer beschermt, en hoef je minder bij te smeren. Houd er wel rekening mee dat je met iedere factor, of dat nou 10 of 30 is, bij zult moeten smeren. Het is belangrijk af en toe opnieuw een beschermend laagje aan te brengen. Factoren die van invloed kunnen zijn op de beschermende werking zijn onder anderen het dragen van kleding, zand en water. Het is dus niet verkeerd om zo af en toe voor de zekerheid nog even bij te smeren! O, en zonnebrand werkt pas na 30 minuten optimaal! Smeer je dus 30 minuten voor het zonnen in.


Enkele tips:
- Water houdt de UV-straling niet tegen. Gebruik dus het liefst een waterproof zonnebrand.
- Beweeg om te zorgen dat de invalshoek van het zonlicht constant verandert. De verbrandingstijd wordt zo sterk verlengd.
- Draag een zonnebril met een UV-filter. Zo bescherm je namelijk ook je ogen tegen de zon, en je krijgt mindersnel rimpels!
- Rond het middaguur (11 tot 2) is de zon het sterkst, blijf rond deze tijd liever uit de zon.
- Draag beschermende kleding als je niet zwemt of niet onder een parasol ligt. Bijvoorbeeld een leuk strand jurkje.
- Bescherm je haar met een speciale spray, of draag een leuk hoedje!

- Smeer ook je tenen in! Die zijn namelijk erg gevoelig voor de zon.  Ik hoop dat jullie iets aan de tips hebben.

Dagcremes met spf:


ik heb hier even voor jullie duurdere én goedkopere dagcremes met spf op een rijtje gezet.



Xxxx Melissa


1 opmerking: